ارزیابی امکان استفاده از میوه بلوط خیسانده و تخمیر شده در جیره غذایی ماهی کپور و در راستای توسعه اشتغال در شهرستان بهبهان
کد مقاله : 1062-CNF
نویسندگان:
حجت اله علمداری *، مهدیه نارویی
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان
چکیده مقاله:
از میوه بلوط به‌دلیل قیمت پایین به‌وفور به‌عنوان خوراک دام استفاده می‌شود. میوه بلوط، غنی از تانن می‌باشد و اثرات ضد تغذیه‌ای آن خصوصا در جانوران تک معده‌ای به اثبات رسیده است. بنابراین عمل‌آوری آن قبل از مصرف در جیره غذایی آبزیان ضروری است. اثر چهار نوع جیره غذایی شامل 1: فاقد بلوط، 2: حاوی بلوط خیسانده و تخمیر نشده، 3: حاوی بلوط خیسانده شده به‌مدت 48 ساعت و 4: حاوی بلوط خیسانده شده به‌مدت 24 ساعت و سپس تخمیر شده به‌مدت 24 ساعت توسط مخمر نانوایی بر فعالیت آنزیم‌های گوارشی و قابلیت هضم غذا در شرایط برون‌تنی در کپور معمولی ارزیابی شد. افزودن بلوط به جیره غذایی در مقایسه با جیره فاقد بلوط اثر معنی‌داری بر میزان پروتئین در عصاره آنزیمی نداشت (05/0P≥). از لحاظ فعالیت پروتئاز و قابلیت هضم پروتئین، تفاوت معنی‌داری بین تیمارها مشاهده نشد (05/0P<). به‌طور معنی‌دار میزان فعالیت آمیلاز با مصرف جیره شماره 3 کاهش یافت اما سایر تیمارها تفاوت معنی‌داری از لحاظ این شاخص با هم نداشتند. بیشترین قابلیت هضم کربوهیدرات در صورت مصرف جیره شماره 3 مشاهده گردید و در مرتبه بعد جیره شماره 2 قرار داشت اما مصرف جیره شماره 4 ، اثر مثبت معنی-داری بر قابلیت هضم کربوهیدرات نداشت. براساس فعالیت آنزیم‌های گوارشی و قابلیت هضم پروتئین و کربوهیدرات، مصرف آرد بلوط خیسانده شده به مدت 48 ساعت در آب معمولی در سطح 5 درصد جیره، توصیه می شود. بدیهی است سرمایه‌گذاری در این زمینه می تواند منجر به توسعه اشتغال در جوامع زاگرس‌نشین ازجمله بهبهان گردد.
کلیدواژه ها:
قابلیت هضم، خیساندن، تخمیر کردن، میوه بلوط ایرانی، کپور معمولی.
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است
کنفرانس ملی توسعه بهبهان،چالش ها، فرصت ها و راهکارها در گام دوم انقلاب